Een impressie van onze boottocht, ons bezoek aan de Garage en aan de Moskovische metro.
De muziek die je hoort is de song "Шкльный рюкзачек" van "Игорь Сахалин". En nee, we hebben geen idee waar het nummer over gaat.
Een impressie van onze boottocht, ons bezoek aan de Garage en aan de Moskovische metro.
De muziek die je hoort is de song "Шкльный рюкзачек" van "Игорь Сахалин". En nee, we hebben geen idee waar het nummer over gaat.
Tijdens ons verblijf in Moskou zijn we, zoals eerder gememoreerd, ook bij mijn neef Maarten op bezoek geweest in Gorki waarvan bovenstaand video-verslag. http://vimeo.com/11075704
De laatste dag in Moskou.
Vanochtend stond eerst het Winzavod op het programma. Winzavod is een oude wijnfabriek waar nu een verzameling galeries, mondaine kledingwinkels, kappers en restaurants gevestigd is. We merkten al snel dat de ochtend geen geweldig moment voor een bezoek is, aangezien veel zaken pas om 1 uur open gaan. De koffie was overigens goed, maar de galeries waren niet heel bijzonder en de kledingzaken waren zelfs grappig duur. Ik bedoel, 1000 euro voor een niet heel bijzonder t-shirt vinden we aan de onvoordelige kant. Ook de sfeer was niet erg gezellig, en bij een groot deel van de galeries die wel open waren moest zelfs een entreekaartje aangeschaft worden. Het loket waar de kaarten verkocht werden was overigens gesloten dus dat schoot niet op.
Na het Winzavod, de auto voor het appartement van Mieke en Henk gezet en we liepen van daar eerst naar een grote boekhandel op de Tverskaja boulevard, een van de grote boulevards die uitkomt op het Rode Plein, en daarna door naar de supermarkt die daar vlakbij gevestigd is. Een bijzondere supermarkt met een lange geschiedenis. De gebroeders Jelisejev, befaamde wijn- en specerijenimporteurs uit de 19e eeuw openden al in 1903 in Moskou een
delicatessenwinkel op deze plek. Het is uiteindelijk gewoon een winkel maar het ziet er uit als
een paleis. Prachtig houtwerk, schilderingen en kristallen
kroonluchters. In
1917 maakt de revolutie een einde aan het zakenimperium en werd er een staatswinkel in het pand gevestigd. In 2003 opende de winkel aan de
Tverskaja weer als über-supermarkt.
Dit is echt shopping to the max.
Ons laatste Moskou-uitje bestond uit een rondrit met een paar van de metrolijnen die Moskou rijk is. Het is de moeder aller metro's: groot, druk, elke 40 seconden een metro, heel erg diep gelegen stations, waarvan een aantal heel bijzonder zijn. En natuurlijk kun je er ondergronds complete wandelmarsen lopen, de verschillende stations zijn namelijk wel heel erg uitgestrekt. En voor de niet-Rus is het bijna ondoenlijk om je weg te vinden in dit ondergrondse doolhof vanwege het onleesbare schrift.
Uiteindelijk hebben we in de buurt van het Kremlin het buitenlicht weer opgezocht voor een cappuccino-stop in Coffee-mania, the place to be in Moskou, waar je graag gezien wil worden. Mieke en Henk zitten hier dan ook geregeld.
Om een uur of 5 heeft Henk ons naar het vliegveld gebracht. Tijdens de tankstop viel het ons overigens wel op dat benzine in Rusland nu juist weer spotgoedkoop is, iets van 50 cent per liter! Op de airport – juist – nog even een cappuccino genomen en om 20 uur bracht Aeroflot ons weer naar Nederland.
Na onze boot-escapades op de zondag was het maandag weer tijd voor het betere toeristische sightseeing-werk. Ons startpunt was het gebouwencomplex
van het Klooster van Novodevichy ofwel Nieuwe Maagdenklooster.
De tocht erheen met de auto was weer een echte belevenis. Je moet namelijk weten dat je bijna nergens in de stad linksaf mag slaan. Dit heeft het verwarrende gevolg dat je geregeld eerst kilometers een geheel verkeerde kant op moet rijden voor je ergens keren kan of linksaf kan slaan waardoor je richtingsgevoel je al snel in de steek laat. Omdat het verkeer naast chaotisch ook nog waanzinnig druk is en omdat niemand er een probleem in ziet om zijn auto, zelfs op de drukste boulevards, zeer hinderlijk dubbel te parkeren, rijdt je feitelijk in een continu verkeersinfarct rond.
Het Klooster van Novodevichy ligt echter als een oase van rust aan de Moskva rivier en stamt uit de 16de en 17de eeuw. Het is opgetrokken in een Moskovische barokstijl en het is onderdeel van een keten van kloosters die geïntegreerd waren in
het verdedigingssysteem van de stad. Het werd bewoond door vrouwen uit de
familie van de Tsaar en de aristocratie die er feitelijk hun vrouwen opsloten die in ongenade waren gevallen. Verder zijn er leden van de familie van de
Tsaar en zijn hof begraven in de begraafplaats van het klooster.
Onderdeel van het kloostercomplex is ook een museum met alweer prachtige fresco's en iconen afkomstig uit kerken uit heel Rusland, erg indrukwekkend allemaal en we ondergaan hierdoor een heuse Romaanse revival!
Achter het kloostercomplex lag de volgende stop: een 7 hectare grote begraafplaats, met graven van zowel gewone alsmede allerhande prominente Russen. Zo liggen hier de resten van Molotov, Raisa Gorbatsjova en ook Boris Jeltsin, Rostropovich, Eisenstein, Shostokovich en Scriabinde zijn hier begraven. Wat ons in elk geval opviel is de bombast en de show-off die de Russen zelfs na de dood weten vol te houden. Alweer heel bijzonder!
Na het kerkhof weer in de auto gesprongen en naar de Garage afgereisd. De Garage is het nieuwste museum van Moskou dat in 2008 door Daria Zhukova, de vriendin van Abramovich, is opgericht. Het is, wat de naam al doet vermoeden, een oude garage die voor het openbare gebruikt werd. Het is een gebouw van fabriekachtige proporties met onder meer een uiterst trendy cafe/restaurant en zeer uitgebreide kunst-boekenwinkel. Hier eerst heerlijk geluncht en daarna de expositie bekeken. Zeer de moeite waard (klik hier voor verslag).
De middag hebben we vervolgens afgesloten met een bezoek aan de Nederlandse ambassade, waar Mieke werkt, en die gevestigd is in een statig pand inclusief Hollands wapen met Leeuw op de gevel en natuurlijk een afbeelding van de vorstin aan de muur. En, heel belangrijk in Moskou, eigen parkeerplekken!
Het diner hebben we genuttigd op een bijzondere plek met uitzicht op de Christus de Verlosser kathedraal. Deze kathedraal is een herbouw van een eerdere versie die tussen 1831 en 1889 gebouwd is. In de 30er jaren van de vorige eeuw is het gebouw op last van Stalin gesloopt waarbij het marmer van de
kerk verwerkt is in het nabijgelegen
metrostation "Kropotkinskaja". Stalin had op deze plek het hoogste gebouw ter wereld, het "Groot Sovjetpaleis van het Socialisme" willen bouwen maar de grond bij de rivier bleek echter veel te slap voor een dergelijk gebouw waarna op de inmiddels voltooide fundamenten een verwarmd openluchtzwembad werd gebouwd. In 1991 werd alles weer teruggedraaid, het zwembad gesloopt en in 1997 is de Christus de Verlosser kathedraal in oude glorie hersteld.
Het eten was overigens weer voortreffelijk – waar-o-waar verkopen ze in Den Haag zulke lekkere pizz'as – een waardig besluit van alweer een mooie dag in Moskou.
Een prachtige, zonnige dag dus tijd voor boottochtje op de MockBa of in onze taal Moskva [de "c" is een "s", en de "b" is een "v" (ondersteboven een geschreven "l" overigens) zeer complex materie dus].
We voeren van Kievskaya tot voorbij het Kremlin bij Kitay Gorod en weer terug wat goed was voor vier uur vaarplezier op het zonnige achterdek van een Russische Speedo waar onze zonnebrillen goed van pas kwamen. Hieronder een verslag in foto's.
Wachten met koffie (ze hebben in Moskou trouwens hele goede cappuccino's) en een croissant op het inschepen.
Mieke en Hans op weg naar de boot…
Weer wachten op het inschepen….
Trossen los…
Gorki Park
Het "bijzondere" monument voor tsaar Peter de Grote
Het Kremlin
En zonnig was het…
Een van de 7 Zusters…
De Christus Verlosser Kathedraal…
En na 4 uur weer bij het vertrekpunt terug…
Tijd voor een echte Moskovaarse Blini
die we ons uitstekend hebben laten smaken…
Zaterdag was het prachtig weer dus het kwam heel mooi uit dat we een afspraak hadden bij Maarten, de neef van Hans en Mieke, en zijn Russische vrouw Elena die een prachtig landhuis hebben in Gorky op een uurtje rijden buiten Moskou. Henk chauffeerde ons door een bosachtig landschap met overigens nog kale bomen. In deze buurt wonen de zeer vermogende Russen en dat is te zien aan de luxe winkels waar o.a. zeer luxe kleding- en automerken verkocht worden. Poetin schijnt er ook te wonen.
We kregen eerst een rondleiding door het huis en daarna was het bijkletsen met een hapje en een drankje op de veranda.
Elena en haar vader hadden samen een heerlijke, grotendeels vegetarische lunch bereid met typisch Russische gerechten. Heerlijk!
Na het eten nog een spelletje domino, wat Maarten en Elena glansrijk wonnen, en daarna weer naar "huis".
Na een lange koude winter is de lente losgebarsten in Moskou. Tijd om er eens kijkje te nemen. We logeren bij Mieke en Henk die in een statig appartement in het centrum wonen op loopafstand van het Rode Plein en het Kremlin.
We arriveerden om 2 uur 's nachts. Na de gebruikelijke schermutselingen bij de immigratie op het vliegveld
leidde Mieke ons vlot op ingenieuze wijze langs de lange rijen bij de
douane en gingen we op weg naar ons logeeradres. We hebben inmiddels de
verkeersstromen overdag kunnen aanschouwen dus we begrijpen waarom ons
werd aangeraden de avondvlucht te nemen. Na even bijkletsen lagen we om een uur of 4 in bed.
Mieke was al naar de ambassade vertrokken toen we opstonden en na het ontbijt heeft Henk ons, na een korte tour, afgezet bij het Kremlin.
Kremlin betekent "vesting" en de meeste oude Russiche steden hebben er een. Die van Moskou ligt aan de Moskva en is enorm. Binnen de muren liggen wegen, pleinen, parken en gebouwen die gedeeltelijk uit de Middeleeuwen en uit het communistische tijdperk stammen.
Wij waren met name geïnteresseerd in de drie Russisch-orthodoxe kathedralen. Eerst hebben we de Maria Hemelvaartkathedraal bekeken. Waar de Franse kathedralen met name door hun omvang indruk maken is het hier de rijkheid van het interieur dat de experience bepaald. De binnenkant is van top tot teen bedekt met fresco's en iconen. In de orthodoxe kerk wordt het schip van het koor gescheiden door iconostase, een wand die de ruimte in tweeën deelt en hem scheidt in een geestelijk en wereldlijk gedeelte. De wand is bedekt met schitterende iconen die allemaal hun eigen onderwerp en betekenis hebben.
Het was heel bijzonder om te kunnen ervaren hoe de Europese Middeleeuwse kerken er ooit hebben uitgezien. In de rest van Europa zijn de fresco's bijna allemaal overschilderd. De fresco's in de Maria-Hemelvaartkathedraal waren heel warm van kleur doordat de muren, alvorens ze te beschilderen, eerst verguld zijn. In deze kathedraal werden de tsaren van Rusland gekroond en de patriarchen begraven.
De volgende kathedraal die we bezochten, de kathedraal van de Aardsengel, is de plek waar de tsaren, tot de stichting van St Petersburg, begraven werden. Ook hier weer veel fresco's en iconen, onder meer portretten van de personen die hier begraven liggen. Ook de tombes zelf zijn bijzonder: de witte, stenen sarcofagen met oud-slavische tekst, zijn ingepakt in een soort bronzen kasten. Het staat er behoorlijk vol.
Tot slot de Annunciatie-kathedraal, de oorspronkelijke hofkapel van de tsaren. Ook hier weer een indrukwekkende iconostase.
Het was prachtig weer en het was heerlijk om door het park richting het Rode Plein te wandelen langs de Eeuwige Vlam, een monument ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Er zwierven nogal wat bruidspaartjes rond. De bruidjes laten traditioneel hun trouwboeketjes achter bij het monument.
Het Rode Plein werd aan een grote onderhoudsbeurt onderworpen werd. Even
neergestreken op een terras bij het Gym (spreek uit "KOEM") waar we een
jus genuttigd hebben met uitzicht op mausoleum van Lenin. Het Gym is dus
het sjiekste winkelcentrum van Moskou, een soort Champs Elysees, wat
ons bij het afrekenen direct duidelijk werd :-). Daarna via het Gym
teruggelopen naar een ander groot ondergronds winkelcentrum alwaar we
nog een cappu genomen hebben en zijn toen naar ons verblijf terug
gewandeld.
Moskou is een mooie levendige wereldstad, waar tegenwoordig echt alles te krijgen is. De stad heeft het kapitalisme zichtbaar omarmd. Lange rijen bij de MacDonalds, de Media markt en een heuse Starbucks.