Na een lange koude winter is de lente losgebarsten in Moskou. Tijd om er eens kijkje te nemen. We logeren bij Mieke en Henk die in een statig appartement in het centrum wonen op loopafstand van het Rode Plein en het Kremlin.
We arriveerden om 2 uur 's nachts. Na de gebruikelijke schermutselingen bij de immigratie op het vliegveld
leidde Mieke ons vlot op ingenieuze wijze langs de lange rijen bij de
douane en gingen we op weg naar ons logeeradres. We hebben inmiddels de
verkeersstromen overdag kunnen aanschouwen dus we begrijpen waarom ons
werd aangeraden de avondvlucht te nemen. Na even bijkletsen lagen we om een uur of 4 in bed.
Mieke was al naar de ambassade vertrokken toen we opstonden en na het ontbijt heeft Henk ons, na een korte tour, afgezet bij het Kremlin.
Kremlin betekent "vesting" en de meeste oude Russiche steden hebben er een. Die van Moskou ligt aan de Moskva en is enorm. Binnen de muren liggen wegen, pleinen, parken en gebouwen die gedeeltelijk uit de Middeleeuwen en uit het communistische tijdperk stammen.
Wij waren met name geïnteresseerd in de drie Russisch-orthodoxe kathedralen. Eerst hebben we de Maria Hemelvaartkathedraal bekeken. Waar de Franse kathedralen met name door hun omvang indruk maken is het hier de rijkheid van het interieur dat de experience bepaald. De binnenkant is van top tot teen bedekt met fresco's en iconen. In de orthodoxe kerk wordt het schip van het koor gescheiden door iconostase, een wand die de ruimte in tweeën deelt en hem scheidt in een geestelijk en wereldlijk gedeelte. De wand is bedekt met schitterende iconen die allemaal hun eigen onderwerp en betekenis hebben.
Het was heel bijzonder om te kunnen ervaren hoe de Europese Middeleeuwse kerken er ooit hebben uitgezien. In de rest van Europa zijn de fresco's bijna allemaal overschilderd. De fresco's in de Maria-Hemelvaartkathedraal waren heel warm van kleur doordat de muren, alvorens ze te beschilderen, eerst verguld zijn. In deze kathedraal werden de tsaren van Rusland gekroond en de patriarchen begraven.
De volgende kathedraal die we bezochten, de kathedraal van de Aardsengel, is de plek waar de tsaren, tot de stichting van St Petersburg, begraven werden. Ook hier weer veel fresco's en iconen, onder meer portretten van de personen die hier begraven liggen. Ook de tombes zelf zijn bijzonder: de witte, stenen sarcofagen met oud-slavische tekst, zijn ingepakt in een soort bronzen kasten. Het staat er behoorlijk vol.
Tot slot de Annunciatie-kathedraal, de oorspronkelijke hofkapel van de tsaren. Ook hier weer een indrukwekkende iconostase.
Het was prachtig weer en het was heerlijk om door het park richting het Rode Plein te wandelen langs de Eeuwige Vlam, een monument ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Er zwierven nogal wat bruidspaartjes rond. De bruidjes laten traditioneel hun trouwboeketjes achter bij het monument.
Het Rode Plein werd aan een grote onderhoudsbeurt onderworpen werd. Even
neergestreken op een terras bij het Gym (spreek uit "KOEM") waar we een
jus genuttigd hebben met uitzicht op mausoleum van Lenin. Het Gym is dus
het sjiekste winkelcentrum van Moskou, een soort Champs Elysees, wat
ons bij het afrekenen direct duidelijk werd :-). Daarna via het Gym
teruggelopen naar een ander groot ondergronds winkelcentrum alwaar we
nog een cappu genomen hebben en zijn toen naar ons verblijf terug
gewandeld.
Moskou is een mooie levendige wereldstad, waar tegenwoordig echt alles te krijgen is. De stad heeft het kapitalisme zichtbaar omarmd. Lange rijen bij de MacDonalds, de Media markt en een heuse Starbucks.
Marijcke zegt
Mooi zeg. Het rode plein lijkt me echt impressive. Fijn dat jullie zulk lekker weer hebben. Geniet er nog van!
Kus Yck