Het was een druilerige ochtend en te koud om buiten te ontbijten. We kregen nog een espressootje van het agrarische stel en toen we zeiden dat we naar Venetie zouden gaan kregen we heel veel informatie over ons heen gestort. De enige echte bruikbare tip: een app met alle schema’s voor de vaparettos “CheBateo?”
We waren rond een uur of 2 in Ravenna. Dat stond al heel lang op ons wensenlijstje maar meestal lukte het niet omdat de biennale altijd veel tijd in beslag nam. Maar nu was het zover en het stelde zeker niet teleur. We hebben eerst het Mausoleum van Galla Placida hebben bezocht, een beroemd mausoleum wat in het jaar 425 gebouwd werd door de Romeinse keizerin Galla Placidia. Zij liet het naast de (nu niet meer bestaande) kerk Santa Croce bouwen waarmee het door een voorportaal verbonden was en diende als laatste rustplaats voor haar tweede man en broer. Het was de bedoeling dat zij hier later ook bijgezet zou worden, maar zij stierf in Rome.
De buitenkant oogt eigenlijk relatief modern, maar dat komt door de bakstenen. Ook sober, zeker in relatie tot de binnenkant die compleet versierd is met mozaieken. Heel indrukwekkend.
Vlak daarnaast ligt de basiliek van San Vitale, ook opgetrokken in rode baksteen. Dit achthoekige gebouw stamt uit 526-547 en is de belangrijkste vertegenwoordiger van Byzantijnse kunst (wereldberoemde mozaïeken) en architectuur in West-Europa.
De kerk werd op 19 april 548 ingewijd door bisschop Maximianus van Ravenna.
Ongelooflijk gedetailleerde portretten in mozaïek. Verbluffend mooi!
Omdat dit mozaiek-festijn in stijl af te ronden hebben we de Basilica van St. Appollinaire in Classe (vlakbij Ravenna) nog bezocht. Een indrukwekkende, alweer bakstenen, basiliek die op 9 mei 549 ook werd ingewijd door bisschop Maximianus en gewijd is aan Sint Apollinaris, de eerste bisschop van Ravenna en Classe. De basiliek is aldus van dezelfde tijd als de San Vitale in Ravenna, die een jaar eerder werd ingewijd!!
Hier valt de enorme ruimte op als je binnenkomt. De kerk bestaat uit een schip en twee zijbeuken met 24 zuilen van Grieks marmer. Op het einde bevindt zich een veelhoekig apsis waar zich twee kapelletjes bevinden.
De erepoort is het meest opvallende kenmerk van de basiliek met prachtige mozaïeken. Het bovenste gedeelte stelt een medaillon voor met daarin Christus. Aan de zijkanten zijn gevleugelde symbolen van de vier evangelisten: de adelaar (Johannes), de engel of gevleugelde man (Matteüs), de leeuw (Marcus) en de stier (Lucas).
De zijkanten van de ereboog tonen twee palmen die in de bijbel symbool staan voor gerechtigheid. Onder de palmen staan de aartsengelen Michaël en Gabriël afgebeeld, het borstbeeld van Sint-Mattheüs en een andere onbekende heilige.
Heel indrukwekkend allemaal.
We hebben de nacht doorgebracht op een strandcamping in Classe. We hebben de zee niet eens gezien, want het is de hele dag druilerig gebleven.
Geef een reactie