Op 7 September besloten we nog een klein weekje vakantie te pakken. Het virus rukt overal weer op, dus we besloten naar de Auvergne te gaan. Landelijk en nog niet heel donkergekleurd op de Covid-19 kaart.
De eerste stop was in Autun om de kunstbiennale ArtAutun te gaan bekijken. Kijk hier voor een verslag.
Op dinsdag zijn we naar Puy-de-Dome gegaan, een departement van de Auvergne. We vonden een leuke camping net ten noorden Clermont-Ferrant, een Huttopia in Royat. Het was er superrustig ondanks dat de Tour de France hier vrijdag langs kwam. We hadden een heerlijk plekje in de schaduw en er was een fijn zwembad. Vanwege corona was het restaurant dicht. We hebben veel gezwommen, gelezen, spelletjes gedaan en wat uitstapjes gemaakt.
Natuurlijk zijn we naar de oude vulkanen geweest. De Puy de Dôme is een van de jongste vulkanen in het Centraal Massief in de Auvergne met een hoogte van 1464 meter. De vulkaan behoort tot de Chaîne des Puys. Dit is een keten van vulkanische activiteit van ongeveer 40 kilometer lang. Het hoogste punt is de lavakoepel van de Puy de Dôme, in het midden van de keten. Sinds 2018 is de keten Unesco-werelderfgoed. De laatste uitbarsting van de Puy de Dôme vond plaats rond 5760 v.Chr., waarmee de vulkaan als uitgedoofd wordt beschouwd. Aangezien het gebied waarin Puy-de-Dôme ligt geologisch gezien kort (150.000 jaar) geleden actief is geweest, kan een toekomstige eruptie niet geheel worden uitgesloten. De meest recente uitbarsting in het gebied vond plaats rond 4040 v.Chr.
We gingen met een tandradbaan naar boven waar je schitterend uitzicht hebt naar alle kanten. Er is een bezoekerscentrum met restaurants en winkeltjes. Wij hebben eerst geluncht op het panoramaterras. We hadden een prachtige view op het landschap en de paragliders die er in groten getale rondzweefden. Blijkbaar is de thermiek daar perfect voor. Na de lunch hebben we een wandelingetje rond de top van de Puy de Dome gemaakt. Aan de andere kant had je mooi uitzicht op Clermont-Ferrand en aan de noordkant op andere vulkanen van de Chaîne des Puys. Een desolaat, maar inspirerend landschap.
Op de top van de Puy de Dome is naast een enorme tv-uitzendmast die de Fransen in het gebied rond de Puy de Domebedient. Sinds 1875 is er ook een meteorologisch weerstation waar naast het weer ook de luchtkwaliteit wordt gemeten.
In 2008 is met behulp van de staat begonnen met een gedeeltelijk herstelproject van de Romeinse tempel die er in 1875 hebben gevonden met als doel de ruïne te behouden, zoals hij nu is en beter gevoel te krijgen voor de en hoe de tempel eruit heeft gezien. Ze zijn nu nog bezig met het verwijderen van het achtergebleven materiaal van 19e-eeuwse opgravingen, ook een hele klus vanwege de moeilijke bereikbaarheid. De historie van de tempel gaat zelfs terug naar de 1e eeuw toen Augustonemetum (nu Clermont Ferrand) besloot een tempel te bouwen gewijd aan de god Mercurius.
Het was een leuk toeristisch uitstapje wat normaal gesproken honderdduizenden bezoekers per jaar trekt, dus je moet er niet aan denken hoe het hier in de zomer en buiten coronatijd moet zijn.
Verder hebben we nog een keer Clermont-Ferrand bezocht. We hebben geluncht op het terras van een het Libanese restaurantje Chez Yasmina. Een heerlijke vegetarische schotel gegeten met uitzicht op de kathedraal Notre Dame de l’Assomption. Die hadden we gisteren al zien liggen vanaf de Puy de Dome als een zwart silhouet in het stadshart. Dat zwarte komt van de uit de regio afkomstige steensoort die gebruikt is: trachiet en andesiet, zeer sterke steensoorten waardoor ranke pilaren mogelijk waren.
De eerste bouwwerkzaamheden van deze kathedraal dateren uit de 5e eeuw. Hij werd herbouwd, verwoest, herbouwd en weer verwoest door de Noormannen, maar de derde kerk die in 946 ingewijd werd, overleefde het deels. De crypte, die helaas niet toegankelijk was, dateert nog uit deze tijd.
In 1248 werd een begin gemaakt met de huidige kathedraal, geïnspireerd op een bezoek aan de Sainte Chapelle in Parijs.
Toen het koor af was trouwde Filips III er met Isabella van Aragon. Vader Lodewijk IX financierde een deel van de beroemde glas-in-loodramen die uit dezelfde werkplaats kwamen als de ramen van de Sainte Chapelle. Ze behoren tot de mooiste van Frankrijk.
Daarna zaten we vast op de camping vanwege de Tour de France. We hadden daar totaal niet aan gedacht, omdat wij natuurlijk nooit in Tour-tijd op vakantie gaan. Vanwege corona is hij uitgesteld tot september. We zijn niet gaan kijken trouwens
Nog een laatste stop in La Charité sur Loire. Op een eilandje in de Loire, exact op de grens tussen de Nièvre en de Cher, vonden we een plekje op camping de la Saulaie.
La Charité, samen met Vezelay, Alesia, Paray-le-Monial en Cluny een van de Grands Sites Culturels et Touristiques in Bourgondie, is een toeristisch stadje en oogt (nog steeds) welvarend. Vroeger was het zeer rijk, want het was een belangrijke handelshaven door de perfecte ligging aan de brug over de Loire. Ook was het een etappeplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Verder was er was een bloeiend klooster, priorij van de orde van Cluny die uit 1059 stamt. Het was “de oudste dochter van Cluny” want La Charité beheerde 45 priorijen en 400 nevenvestigingen in Frankrijk en Europa. In de 12e eeuw zaten hier 200 Benedictijner monniken.
Het stadje heeft erg geleden onder de Honderdjarige oorlog toen er een enorme brand was. Daarna hebben de godsdienstoorlogen nog veel meer vernield. In 1989 woonden er nog maar 12 monniken. Sinds 1975 koopt de gemeente de particuliere woningen binnen de priorij op en wordt er gewerkt aan de renovatie van de kloostergebouwen.
We hebben er einde middag een fietstochtje gemaakt. Veel hoogteverschil.
Zondag weer naar huis.
Geef een reactie